ЗАЩО ДА СЪМ ДУША НА ОБЩЕСТВОТО, КОГАТО ТО САМОТО НЯМА ДУША

ЗАЩО ДА СЪМ ДУША НА ОБЩЕСТВОТО, КОГАТО ТО САМОТО НЯМА ДУША!
Владимир Висоцки

 

Аз мразя ситите душички, свити,
аз предпочитам истинския риск.
Да бъдеш честен вече е събитие
и чест е днес да бъдеш ти сплетник.

 

Аз мразя счупени крила да виждам,
изпитвам жал, но само към Христа.
Насилието както ненавиждам,
така и ненавиждам слабостта.

 

И мразя се, когато се страхувам.
Когато бият някой без вина.
Когато във душата ми нахлуват
и в нея храчат своята злина.

 

Из песента „Аз не обичам!“
Превод Румен Леонидов

 

На 24 юли 1980 г. в Москва тече първата седмица от летните олимпийски игри. Въпреки бойкота на САЩ и някои от съюзниците им поради съветското военно нахлуване в Афганистан през декември предишната година, в съветската столица е пълно с представители на западни медии. Властите са се постарали да прочистят столицата от всякакви антисъветски елементи, които биха могли да компрометират комунистическия режим, а милиционерите следящи за реда по улиците на града са повече от участниците в спортните състезания. Но въпреки строгите мерки едно събитие ще разтърси из основи привидното спокойствие и празничната атмосфера.

 

В топлата юлска вечер една весела компания, сред която са актьорът Валерий Янклович, лекарят Атанотолий Федотов и поетът с китара Владимир Висоцки, сяда да се почерпи. Няколко часа по-късно един от тях ще бъде мъртъв. Какво точно е причинило смъртта на Висоцки е загадка и до ден днешен. Версиите варират от инфаркт (официалната), през злоупотреба с алкохол, свръхдоза морфин, неволно убийство от приятелите му (завързали го да не буйства, но го забравили) до ликвидиране по заповед на КГБ чрез отрова, сипана от доктор Федотов в питието на жертвата. Независимо какви са причините, властите са толкова уплашени от случилото се, че крият смъртта на Висоцки в продължение на 3 дни. Въпреки това слуховете вече са плъзнали и множество хора започват да се събират пред театър Таганка, където е играел Висоцки. На 28 юли по улиците на Москва излизат близо един милион руснаци, за да изпратят любимеца си в последния му път,. Според очевидци цветарските магазини са опоскани до шушка и дори по покривите на околните сгради е било пълно с хора.

 

Самият Висоцки, въпреки критичното си творчество и отвращението си от порядките в страната, никога не се обявява открито против комунистическия режим. От своя страна, управляващите се отнасят сравнително толерантно към него и дори му разрешават да пътува на Запад. Това не променя факта, че Висоцки е символ на всичко онова, което властта не понася и от което се страхува – почтеност, смелост, независимост, свобода на духа, съчетани с огромен талант и невероятна харизма.

 

Погребението на Висоцки се превръща в най-голямата спонтанна демонстрация против комунистическия режим по време на 70-годишната му история, при това излъчена на живо от световните медии. Въпреки че множеството не е агресивно, силите на реда са уплашени и го атакуват брутално, чупейки портретите на Висоцки, стъпквайки цветята и разпръсквайки хората със струи вода. Тогава множеството започва да скандира „Фашисти! Фашисти!“ и тези кадри обикалят целия свят!

 

Оттогава всяка година на 25 юли хиляди хора се събират на гроба на Висоцки във Ваганковското гробище, не само за да запалят свещичка, но и да послушат песните му, които го направиха безсмъртен.

 

Неравен бой, изплашен екипаж...
Спасете нашите души във рая!
Тогава кресна той: "На абордаж!
Това не е краят! Казах – не е краят!"

 

Из песента „Още не е вечер“
Превод Румен Леонидов

 

 

линк към песента

 

https://www.vbox7.com/play:901afb55?fbclid=IwAR2cWflAKRrHyZhod4NDva5Za3A2pJ9FK1PZhhCbUQ6EkxO3RTyPkUYpFmU





{START_COUNTER}