Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 06:11 - Висоцки възкръсва на екрана
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В руските кина тръгва първият игрален филм за барда
Мистериозен артист или дигитална техника събуждат поета image

  image   „Висоцки. Благодаря, че съм жив” – с това заглавие в руските кина тръгва първият игрален филм за легендарния артист, певец, композитор и поет, съобщи в Москва Мила Кудрина. Лентата, посветена на неповторимия му гений, излиза 31 години след смъртта му и предизвика истински авантаж сред почитателите на барда. Дни преди премиерата касите на кината бяха

 

окупирани от зрители

 

желаещи да попаднат на първата прожекция.

 

За лентата се говори от пролетта, като интересът на руската публика продължава да ескалира в догадки. Нетърпеливото очакване се подсилва и от масираната реклама на Първи канал на руската телевизия, който е основен продуцент на филма. Вече месец се въртят клипове от лентата, документални филми за поета, концерти на естрадни звезди, изпълняващи негови песни. От рекламните трейлъри става ясно едно - в лентата Висоцки възкръсва. Гледайки кадрите от филма, зрителите настръхват от покъртителната прилика на главния герой с Висоцки. Клиповете внушават налудничавата мисъл, че това наистина е Той. Гласът, тембърът, походката, чертите на лицето, вечно димящата му цигара... Дори в края на клипа, на чийто фон звучи в оригинал авторската му песен "Баллада об уходе в рай" ("Балада за отиването в рая”), героят излиза на сцената и казва: "Нарочно започнах с песен, за да не се усъмните кой стои пред вас...”

 

Кой наистина стои пред нас? Кой е актьорът, достигнал почти до съвършенство образа на Висоцки? Именно отговорът на тези въпроси е

 

основната интрига

 

на филма "Благодаря, че съм жив". Авторският екип пази в пълна тайна името на изпълнителя на главната роля, той отсъства и в надписите. Изпълнителят на главната роля остана инкогнито и за останалите артисти, пред които се появявал вече с грим. Режисьорът Пьотър Буслов ни убеждава, че дори когато станем свидетели на филма, няма да видим никого другиго освен Висоцки. Синът на певеца Никита Висоцки, който е сценарист на филма, разкри, че при изграждането на образа огромна роля са изиграли професионалният грим и уникалната дигитална техника. За първи път в историята на седмото изкуство напълно ще бъде пресъздаден образът на съществувал човек, обясниха авторите. „Благодаря, че съм жив” ни връща в един от най-драматичните за Висоцки периоди – последните дни от живота и смъртта му по време на олимпиадата в Москва през 1980 г.   Путин първи го гледа   image dni.ru Първият зрител на филма Путин говори с Валерий Золотухин преди началото на прожекцията. Премиерът Владимир Путин беше първият зрител на „Висоцки. Благодаря, че съм жив”. Авторският екип показа лентата на министър-председателя 10 дни преди официалната премиера. Директорът на Първи канал Константин Ернст обеща да разкаже на Путин тайната на главния герой веднага след прожекцията. От своя страна премиерът даде дума  никому да не разкрива интригата на филма.

 

Авторите разказаха, че подготовката на лентата е продължила 3 години. Много време отнело и намирането на подходящи обективи. Операторът Игор Гринякин решил да заснеме филма с уникални за съвременната кинематография обективи. „Използвахме забравените вече съветски обективи „Елит”, който снимат в широкоекранен мащаб, което ни позволи изцяло да възпроизведем във филма атмосферата на 80-те години на миналия век”, каза операторът.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672016
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796